Lil Nas X: η επιτυχία και ο κοινωνικός του αγώνας

Ο Lil Nas X ή Montero Hill όπως είναι το πραγματικό του όνομα απασχόλησε την αμερικανική σκηνή θεάματος, αλλά και την αμερικανική κοινωνία σε ηλικία 20 ετών όταν πρωτοεμφανίστηκε στη μουσική σκηνή.
lil nas x

Ο Lil Nas X ή Montero Hill όπως είναι το πραγματικό του όνομα απασχόλησε την αμερικανική σκηνή θεάματος, αλλά και την αμερικανική κοινωνία σε ηλικία 20 ετών όταν πρωτοεμφανίστηκε στη μουσική σκηνή. Το 2019, με το τραγούδι “Old Town Road” κατάφερε να κυριαρχήσει στα μουσικά charts παγκοσμίως, λαμβάνοντας θετικές κριτικές από εκατομμύρια ανθρώπους, από μουσικούς κριτικούς και ανθρώπους διαφόρων ηλικιών.

Το μουσικό του ταλέντο και ο εντυπωσιακός, αναπολογητικός του χαρακτήρας τον έχουν καταστήσει ένα αμφιλεγόμενο κυρίως κοινωνικά, με αντίκτυπο στην μουσική του περσόνα, πρότυπο.

φωτογραφία του Lil Nas X
Φωτογραφία από LIFO

Από που ξεκίνησε ο Lil Nas X;

Ο Lil Nas X, γεννημένος σε μία μικρή πόλη κοντά στην Ατλάντα φαινομενικά δεν διέφερε από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Στα 10 του χρόνια μετακόμισε σε κοντινή περιοχή, όπου έμενε ο πατέρας του, οι γονείς του είχαν χωρίσει όταν ο ίδιος ήταν 6 χρονών οπότε και παρέμεινε με τη μητέρα του. Τότε, όταν εγκαταστάθηκε στην νέα του οικία γνώρισε τη μουσική, την οποία χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί, ως τρόπο έκφρασης καθώς ο πατέρας του ήταν τραγουδιστής γκόσπελ. 

Ως έφηβος αντιλήφθηκε και ένα άλλο χαρακτηριστικό του εαυτού του εκτός από τη λατρεία για την μουσική, που τον έκανε να διαφέρει από τα παιδιά της ηλικίας του. Συνειδητοποίησε πως οι σεξουαλικές του προτιμήσεις δεν ταιριάζουν με αυτές των συνομήλικων φίλων του. Δεν ανταποκρίνονταν στα ισχύοντα ετεροφυλικά κοινωνικά πρότυπα. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισε να αποκρύψει αυτή του την ταυτότητα και να περιορίσει τις κοινωνικές του συναναστροφές.

Τότε στράφηκε στον μικρόκοσμο των ανθρωπίνων σχέσεων που του παρείχαν, τουλάχιστον προσωρινά, την κάλυψη που επιθυμούσε, στο κόσμο των social media. Η επιθυμία του για επικοινωνία και αποδοχή των ωθούν ώστε να αναδείξει άλλες πτυχές του εαυτού του στα social media, τη χιουμοριστική, σατιρική του ικανότητα που όπως αποδείκνυαν τα νούμερα λάμβανε αποδοχή και αναγνώριση. Κυριάρχησε λοιπόν αρχικά στη πλατφόρμα του Instagram, Facebook και Twitter με τα σατιρικά του βίντεο.

Η στιγμή της επιτυχίας

Το 2018, με 30 δολάρια κατάφερε να δημιουργήσει το τραγούδι που θα του χαρίσει ένα συμβόλαιο με την Columbia Records και μία υψηλή θέση στα μουσικά τσάρτς. Το τραγούδι αυτό είναι το “Old Town Road” το οποίο δημιούργησε συνδυάζοντας ένα μπιτ 30 δολαρίων από το διαδίκτυο και ένα δείγμα από τραγούδι της μπάντας Nine Inch Nails και δημοσιεύοντάς το στο TikTok θα αποκτήσει την απαραίτητη δημοτικότητα που θα προκαλέσει την επιτυχία του.

Έκτοτε θα κυριαρχήσει στη μουσική και θα προκαλέσει το θαυμασμό, αλλά και την αμφισβήτηση κάποιων. Το 2020 παραδέχεται πως είναι ομοφυλόφιλος, δήλωση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ο ίδιος αποτελεί τους ελάχιστους, αν όχι το μοναδικό ραπ γκέι τραγουδιστή που θα καταφέρει να αποκτήσει τέτοια δημοφιλία. 

ο Lil Nas X στα βραβεία vmas
Φωτογραφία από LIFO

Τα ομοφοβικά σχόλια δεν άργησαν να έρθουν, προκάλεσαν όμως και την αντίδραση του καλλιτέχνη. Το προκλητικό τραγούδι “Montero” και το εξίσου προκλητικό του βίντεο με αναφορές στο Θεό και με σημαντική παρουσία του διαβόλου αποτελούν μια απάντηση του ίδιου σε αυτά τα ομοφοβικά σχόλια, μια κίνηση που τάραξε τους επικριτές του.

Ο ίδιος αποτελεί σημαντική προσωπικότητα για τον ανδροκρατούμενο και κυρίως αρρενωπό χαρακτήρα της ραπ μουσικής κοινότητας. Ένας γκέι ραπ τραγουδιστής που καταφέρνει με το ταλέντο να αγαπηθεί από το κοινό και να μπορέσει μέσω της μουσικής του να εκφράσει τους άδικους κοινωνικούς διαχωρισμούς και να καταδικάσει ομοφοβικές συμπεριφορές και τάσεις αποτελεί σπάνιο φαινόμενο.

Πολλοί είναι αυτοί που τον συγκρίνουν με την Madonna, μία τραγουδίστρια που για την εποχή της πρόσφερε επίσης κάτι πρωτοποριακό και κατάφερε να επηρεάσει τις κοινωνικές συμπεριφορές. Έτσι και ο Lil Nas X με το δημόσιο του λόγο, είτε αυτός εκφράζεται μέσα από τα τραγούδια του, είτε μέσα από δικές του δημόσιες τοποθετήσεις μπορεί να επηρεάσει και αυτός την αμερικανική και παγκόσμια κοινή γνώμη.