Γίνεται να Τηρούμε Ίσες Αποστάσεις στο Ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης;

Παρατηρώντας τα social media τους τελευταίους μήνες μπορεί κανείς, εύκολα, να αντιληφθεί πως το νούμερο ένα θέμα συζήτησης είναι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Όλα ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν μέλη της Hamas πήραν, ως ομήρους, εκατοντάδες Ισραηλινούς πολίτες.
Παιδιά στην Παλαιστίνη

Παρατηρώντας τα social media τους τελευταίους μήνες μπορεί κανείς, εύκολα, να αντιληφθεί πως το νούμερο ένα θέμα συζήτησης είναι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Όλα ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν μέλη της Hamas πήραν, ως ομήρους, εκατοντάδες Ισραηλινούς πολίτες.

Στιγμιότυπα από τον πόλεμο (Middle East Eye)

Η 7η Οκτωβρίου 2023, αποτελεί βέβαια ένα από τα πολλαπλά κεφάλαια συγκρούσεων μεταξύ των δύο. Σε αντίθεση με άλλες συγκρούσεις, ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή ουδετερότητας από πολλούς πολιτικούς, αλλά και πολίτες. Παρακολουθώντας παρόμοιες συγκρούσεις (Ρωσία-Ουκρανία) είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την ευρύτερη συμπαράσταση προς ένα από τα δύο στρατόπεδα.

Τι είναι διαφορετικό, όμως, στην περίπτωση της Παλαιστίνης και γιατί είναι πολλά τα κράτη που δεν προχωρούν σε άμεση καταδίκη των εγκλημάτων του Ισραήλ προς άμαχο Παλαιστινιακό πληθυσμό;

Οικονομικές Σχέσεις και Δυσκολία Επιλογής Πλευράς

Ευρώπη και Ισραήλ: Μία στενή οικονομική σχέση (Al Jazeera)

Αρχικά, πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ αυτή την στιγμή στην Γάζα, πρέπει να αναλύσουμε το οικονομικό κομμάτι πίσω από την σύγκρουση αυτή. Γιατί, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση -κυρίαρχη ειρηνευτική δύναμη παγκοσμίως- συνεχίζει να υπερασπίζεται “το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ”;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό συνεργάτη του Ισραήλ. Αναλυτικότερα, το 2022, 32% των εισαγωγών του Ισραήλ προήλθε από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε το 25.6% των συνολικών εξαγωγών του Ισραήλ. Το εμπόριο μεταξύ των δύο έφτασε το 2022 τα 46.7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η EBU (European Broadcasting Union), υπεύθυνη για την διοργάνωση της Eurovision, έχει συνάψει δεκαετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Morrocan Oil, Ισραηλινή Εταιρεία. Από το 2020 έως το 2030, λοιπόν, ο κύριος χορηγός της Eurovision είναι μία Ισραηλινή εταιρεία.

Συμπεραίνουμε, συνεπώς, πως οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ε.Ε. είναι πολύ ισχυρές και στενές. Ζώντας σε μία καπιταλιστική κοινωνία, κατανοούμε πως οι οικονομικές σχέσεις καθορίζουν και την διπλωματία που ασκούν χώρες και ενώσεις.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ισραήλ

Αμερική και Ισραήλ: 50 Δισεκατομμύρια Οικονομικών Συμφερόντων

Προχωράμε σε μία ακόμη πιο σημαντική συμμαχία, αυτή μεταξύ της Αμερικής και του Ισραήλ. Αν αναλύσουμε τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, καταλήγουμε στο ετήσιο ποσό των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμπόριο.

Το επιπρόσθετο στοιχείο, που κάνει την σχέση αυτή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, είναι η πώληση οπλικών συστημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προχωρήσει σε μεγάλες συμφωνίες με το Ισραήλ για πώληση όπλων και οπλικών συστημάτων. Πρόσφατα, τον γύρο του διαδικτύου έκαναν, μάλιστα, φωτογραφίες από πυραύλους που έριξε το Ισραήλ στην Γάζα, οι οποίοι φέρουν Αμερικανικά αναγνωριστικά.

Το 69% των εισαγωγών όπλων στο Ισραήλ, μεταξύ 2019 και 2023 προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια οι αγορές όπλων ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποσοστά Αγοράς Οπλικών Συστημάτων από το Ισραήλ την τελευταία δεκαετία

Τι Συμβαίνει Αυτή την Στιγμή στην Γάζα;

Βλέποντας τα δεδομένα που έρχονται αυτό το διάστημα από την Γάζα, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορά άμαχο πληθυσμό. Συγκεκριμένα, οι υπολογισμοί μιλούν για νεκρούς που αγγίζουν τις 36 χιλιάδες.

Η αιτιολόγηση των επιθέσεων από την πλευρά του Ισραήλ, όλο και ξεφτίζει, όσον αφορά την πειστικότητά της. Πως ένα κράτος που ισχυρίζεται ότι αμύνεται έναντι της Hamas, προχωρά στις δολοφονίες αμάχων; Η Ισραηλινή κυβέρνηση μιλάει για τραγικά και ατυχή λάθη, υπονομεύοντας την σοβαρότητα της κατάστασης/γενοκτονίας.

Μία είναι η σκέψη που κάνω αυτή την στιγμή, όταν γράφω το άρθρο… Μπορούμε να εμπιστευτούμε μία χώρα που προχωρά σε τόσο συχνά “τραγικά λάθη”, με τα όπλα που αγοράζει από άλλες χώρες;

Είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τις στενές οικονομικές μας σχέσεις, με μία χώρα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου;

Παραθέτω παρακάτω ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο, στο οποίο μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε βαθύτερα τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, ανά τα χρόνια.

Έπειτα από την παραπάνω ανάλυση, αξίζει να μιλήσουμε για την έντονη διαφορά μεταξύ ηγετών και λαών. Από την 7η Οκτωβρίου, μεγάλη μερίδα ηγετών παγκοσμίως εκφράζει την συμπαράστασή της στο Ισραήλ. Από την άλλη, παρατηρούμε πως η εικόνα στα social media είναι διαφορετική.

Καθημερινά χιλιάδες είναι οι δημοσιεύσεις αναφορικά με την στήριξη οικογενειών από την Παλαιστίνη και η δημοσίευση βίντεο που απεικονίζουν την κατάσταση άφιλτρα.

Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η απόφαση τριών χωρών (Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία), οι οποίες προχωρούν στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως χώρας.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, στο άμεσο μέλλον; Θα υπάρξει λύση στο αιώνιο αυτό πρόβλημα; Ένα είναι σίγουρο… Η διπλωματία που θεωρεί τους πολίτες αφελείς δεν λειτουργεί πια και η διεθνής κοινότητα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του Ισραήλ.