“Ζελεδίτσα”: Ένας λογαριασμός TikTok, άπειρος σχολιασμός και πολλά όνειρα

Κοίταξε, το να είσαι μισογύνης στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολο. Ανήκεις στην πλειονότητα, εκφράζεις τον μισογυνισμό σου ελεύθερα και σε κρίνουν λίγοι.

Ο Άγγελος ή αλλιώς “Ζελεδίτσα” έγινε γνωστός μέσα από τα ιδιαίτερα, γεμάτα αυτοπεποίθηση και αυτοσαρκασμό, βίντεό του στο TikTok. Ένας νεαρός άνθρωπος που μένει στην Αθήνα, που έχει αποφασίσει να παρατήσει προσωρινά τις σπουδές λογιστικής, μίλησε μαζί μας για κάθε πιθανό και απίθανο ζήτημα.

Από την στιγμή που ξεκινήσαμε να συζητάμε με τον Άγγελο, κατάλαβα αμέσως πως το motto που θα τον περιέγραφε καλύτερα είναι “άπειρες επιλογές, ελεύθερο μέλλον”, καθώς όσο μου εξιστορούσε τα όνειρά του ή γενικότερα το τι θέλει να κάνει στο μέλλον, κατάλαβα πως είναι ένας άνθρωπος που δεν αποκλείει τίποτα. Από τα μελλοντικά του όνειρα για σπουδές, έως και την μελλοντική του επαγγελματική πορεία, ένα είναι σίγουρο… Sky is the limit.

Πως ξεκίνησες με το TikTok;

Ξεκίνησα το 2019, όταν ακόμη το TikTok ήταν στις αρχές του στην Ελλάδα, απλά ως θεατής. Μία ημέρα είπα “εγώ θα γίνω διάσημος εδώ”, χιουμοριστικά. Από τα πρώτα βίντεο που ανέβασα, ήταν ένα τρακάρισμα της φίλης μου, με λαϊκή μουσική στο background και τον άνθρωπο που της έκοβε κλήση. Σιγά-σιγά άρχισα, λοιπόν, να ανεβάζω βίντεο με trends και μέσα στην καραντίνα άρχισα να ανεβάζω πιο τακτικά.

Το χαρακτηριστικό των βίντεό του; Λήψη από ψηλά, σχολιασμός άπειρων ζητημάτων με κείμενο πάνω από το βίντεο και η μοναδική του προσωπικότητα, μία ιδέα που όπως αναφέρει εμπνεύστηκε από ξένους creators στο TikTok.

Το ξεκίνημα του “Zeleditsa”

Το Zeleditsa πως προέκυψε ως όνομα;

Το όνομα προέκυψε από τα πολλά ζελεδάκια που έτρωγα και τον λογαριασμό μου στο LOL πριν πολλά χρόνια.

Ανεβάζεις σατιρικό/κωμικό περιεχόμενο. Υπάρχουν άνθρωποι που παρεξηγούν αυτές σου τις θεμιτές υπερβολές;

Κοίταξε, εννοείται πως υπάρχουν άνθρωποι που θα παρεξηγήσουν τις υπερβολές που θα ανεβάσω και τα στερεότυπα που θα τραβήξω στο extreme. Αλλά γενικότερα πιστεύω σε αυτά που ανεβάζω και έχω πέσει σε πολλά μέσα, παρατηρώντας τις συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω μου.

Παραδείγματος χάριν, οι περισσότεροι άνδρες ακολουθούν το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς όταν γνωρίζουν γυναίκες. Αρχικά, φέρονται καλά και έπειτα βγάζουν όλη την “μαυρίλα” από μέσα τους. Τώρα, υπάρχουν άνθρωποι που θίγονται με όλα, άρα δεν μπορώ να ασχοληθώ με αυτό. Επίσης, συχνά οι άνθρωποι προσβάλλονται από facts, τα οποία τους κάνουν να νιώθουν άβολα με τον εαυτό τους.

Ας μιλήσουμε λίγο για ανθρώπινες σχέσεις και TikTok

Ο Άγγελος είναι ένας άνθρωπος που, όπως λέει, θεωρεί πως πρέπει να είμαστε πιο ειλικρινείς με τους γύρω μας. Πρέπει να εκφράζουμε τι θέλουμε και ποιοι είναι οι προσωπικοί μας όροι. Έτσι, μαθαίνουμε τα όριά μας και σεβόμαστε τα όρια των δίπλα μας, είτε αυτό αφορά μία φιλία, είτε μία οικογένεια, είτε έναν ερωτικό σύντροφο.

Σε αυτό συμφωνώ και εγώ. Βλέπετε, στις μέρες μας, η ειλικρίνεια είναι μία αξία που έχει χαθεί. Από τα social media, μέχρι και τις καθημερινές επαφές μας, επιλέγουμε να προβάλλουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε. “Ψεύτικες” ζωές μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έλλειψη ειλικρίνειας στις καθημερινές μας επαφές.

Πως βλέπεις το ελληνικό TikTok;

Όταν ξεκίνησα το TikTok δεν υπήρχε τόσος πολύς κόσμος μέσα. Πριν λίγα χρόνια έπαιρνες 5 χιλιάδες προβολές και το θεωρούσες μεγάλο νούμερο. Πλέον, έχουμε μεγαλύτερο αριθμό σε χρήστες και περισσότερες προβολές.

Ένα πράγμα που θέλω να έρθει και στο ελληνικό TikTok, βέβαια, που δεν υπάρχει ακόμη, είναι το cancel culture εκεί που χρειάζεται. Πολλοί είναι οι TikTokers που χρησιμοποιούν προσβλητικές εκφράσεις, ανεβάζουν περιεχόμενο με μίσος και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Το ίδιο συμβαίνει και στην ελληνική μουσική σκηνή (που εκπροσωπείται και στο TikTok), όπου πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν λέξεις υπερβολικά προσβλητικές που αποτελούν επίθεση προς κοινωνικές μειονότητες, όπως οι σεξεργάτριες και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Μουσική και άλλα ενδιαφέροντα…

Ο Άγγελος πέρα από το TikTok, θέλει να ασχοληθεί και με την ραπ μουσική και έχει πολλές φιλοδοξίες για αυτό. Με την μουσική θέλει να περάσει σοβαρά κοινωνικά μηνύματα και να συνδυάσει μελωδίες με κινηματογράφο.

Έχω όραμα για την ραπ σκηνή στην Ελλάδα και θέλω να κυνηγήσω το όνειρό μου, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Θέλω να το συνδυάσω και με δυνατά visuals, αλλά ακόμη δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, οπότε θα περιμένουμε. Κοινωνικά ζητήματα, όπως η απελευθέρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είναι σημαντικά για εμένα και θέλω να τα σχολιάσω μέσα από την μουσική μου.

Άλλο ένα θέμα που έθιξε ο Άγγελος είναι και η ευθύνη των καλλιτεχνών προς το κοινό τους και το περιεχόμενο για το οποίο μιλάνε. Ναρκωτικά, όπλα και σεξ είναι θέματα με τα οποία ασχολούνται οι καλλιτέχνες και ο Άγγελος μου είπε πως, ενώ υπάρχει και πρέπει να υπάρχει απόλυτη ελευθερία στην έκφραση, μέσω μουσικής, οι καλλιτέχνες πρέπει να νιώθουν και μία ευθύνη απέναντι στο κοινό που τους ακούει.

Κοινωνία και επίθεση στις μειονότητες

“Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το φεμινιστικό κίνημα”

Η κοινωνία μας είναι μπερδεμένη και υπάρχουν πολλά ζητήματα με τα οποία θέλω να ασχοληθώ. Το φεμινιστικό κίνημα και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, πχ, είναι δύο κοινωνικές οντότητες που δέχονται επιθέσεις από παντού. Αν ένας άνθρωπος ντυθεί έξω από τα κοινωνικά πρέπει, τότε αντιμετωπίζει τις προσβολές των γύρω του. Αν μία γυναίκα θελήσει να κυνηγήσει το όνειρό της και να ασχοληθεί με κάτι που δεν θεωρείται “γυναικείο”, τότε δέχεται επιθέσεις από μισογύνηδες.

“Να σταματήσουν τα στερεότυπα και τα πρέπει”

Γιατί πιστεύεις πως αρκετοί άνδρες δεν θέλουν να λέγονται φεμινιστές;

Κοίταξε, το να είσαι μισογύνης στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολο. Ανήκεις στην πλειονότητα, εκφράζεις τον μισογυνισμό σου ελεύθερα και σε κρίνουν λίγοι. Επίσης, πολλοί άνδρες θεωρούν ότι ο φεμινισμός είναι κάτι αποκλειστικά γυναικείο και δεν θέλουν να ασχολούνται με “θηλυπρεπή” ζητήματα. Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι για πρώτη φορά οι άνδρες νιώθουν την “απειλή” να πέσουν από τον θρόνο τους. Ο φεμινισμός ζητάει και απαιτεί ισότητα και πολλοί άνδρες βλέπουν την ισότητα, ως έλλειψη κυριαρχίας.

Τους είναι δύσκολο να το παραδεχθούν και για αυτό μιλάνε για “κυριαρχία των γυναικών”, “δεν θα έχουμε στο τέλος εμείς δικαιώματα” και άλλες πολλές δικαιολογίες.

Ένας παρόμοιος ρατσισμός υπάρχει και στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και για αυτό πιστεύω πως οι θηλυκότητες και τα μέλη της κοινότητάς μας έχουν μία έντονη σύνδεση. Αν παρατηρήσεις ποια άτομα δέχονται τις πιο συχνές επιθέσεις από ομοφοβικούς είναι τα μέλη της κοινότητας που εκφράζουν τις “θηλυκότητες”.

Με τον Άγγελο/Zeleditsa μιλήσαμε για πάρα πολλά ζητήματα. Από τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και το Bodyshaming, έως τα μελλοντικά του σχέδια και πως σκέφτεται να αλλάξει την μουσική στην Ελλάδα. Η συνέντευξή μας έκλεισε με το πιο όμορφο μήνυμα που θα μπορούσε να μας δώσει

“Να συνεχίζουμε να φωνάζουμε για αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Εάν θίγονται από τις διαμαρτυρίες μας, σημαίνει πως δεν τελειώσαμε ακόμη”